Product management by Sherlock Jenny

product management
Op mijn website schrijf ik dat ik kan helpen met product management. Ik krijg hier wel eens vragen over. Wat is dat nou precies, product management? In deze blog leg ik uit wat ik hiermee bedoel en welke raakvlakken dat heeft met structuur aanbrengen.

Product management by Sherlock Jenny

Voordat ik startte als parttime zelfstandig ondernemer, heb ik jaren als Product Marketing Manager gewerkt. Naast het maken van marketingplannen, budgetten en sparringpartner zijn voor sales, behoorde structuur aanbrengen in het assortiment tot mijn dagelijkse werkzaamheden. De o zo belangrijke basis hiervoor legde ik altijd al op de eerste dag dat ik startte bij een nieuwe werkgever; ik begon direct met een grondige research van het assortiment. Als een soort Sherlock Holmes, maar dan Sherlock Jenny.

Een helikopterview vanaf mijn bureaustoel

Tijdens mijn werk heb ik namelijk graag zicht op dingen. Zaken moeten eenvoudig inzichtelijk én overzichtelijk zijn, de zogenaamde helikopterview. Dus als ik die ’view’ vanaf mijn bureaustoel niet makkelijk voor ogen krijg, en nee dit komt niet door het gebrek aan een bril, start ik met mijn grondige ‘structuur-aanbrengen-aanpak’.  De basis van product management bestaat voor mij eerst uit het in kaart brengen van alle gegevens (hide & seek) en vervolgens aan het analyseren (deepdive).

Hide & Seek

Denk hierbij allereerst aan het in kaart brengen van alle documenten/gegevens. Tijdens deze speurtocht door verschillende online mappen check ik gelijk of ik verbetering kan aanbrengen in:

 • De mappenstructuur
 • De benaming van de mappen
 • Het filen van oude informatie in aparte mappen
 • Het filen van losse documenten in de juiste map

Dit creëert rust en ruimte. Niet alleen in je computer maar ook in je hoofd.

Deepdive

Vervolgens ga ik een stap verder. Afhankelijk van de opdracht/taak duik in de details van bijvoorbeeld een productgroep, event, merk, of doelgroep. Ik werk daarbij graag met Excel waarin ik verschillende gegevens in kaart kan brengen. Als het bijvoorbeeld om producten gaat, denk dan aan onderstaande details die in een Excel worden weergegeven:

 • De productgroep waar het artikel tot behoort
 • Het soort item
 • De afmetingen en het gewicht
 • Het materiaal
 • Verpakkingsmateriaal en gegevens
 • Verplichte keurmerken
 • Welke technische files zijn aanwezig

Uiteraard kan dit op artikelniveau maar ook op productgroep niveau. Ik houd van details, dus mijn Excel sheets zijn vaak van aanzienlijke grootte. Deze zijn overigens eenvoudig overzichtelijk te houden door kolommen te verbergen of filters aan te brengen.

Een goede basis

Mijn voorliefde voor details wordt achteraf maar al te vaak gewaardeerd, niet alleen door mezelf. Want op basis van deze overzichten schrijf ik vervolgens de commerciële productteksten en artikelomschrijvingen. Ook wordt aan de hand van deze overzichten bepaald wat er op een label moet komen te staan. De bestanden zijn tevens vaak de basis voor het product informatie management (PIM) systeem en voor het content management systeem (CMS) van de website.

Verschillende vormen & smaken

Nu kun je deze product management taken niet alleen toepassen op producten. Voor mijn huidige (parttime) baan bij de Vrije Universiteit heb ik bijvoorbeeld inzichtelijk gemaakt welke prijzen er allemaal te winnen zijn door de studenten. Meerdere kolommen met filters geven de verschillen aan tussen de prijzen en dienen als basis voor het schrijven van content. Als VA werk ik momenteel aan een klus om voor een bedrijf alle technische gegevens van hun producten inzichtelijk te maken om vervolgens te zorgen dat het technische dossier per artikel of artikelgroep compleet is. Product management in verschillende vormen en smaken dus.

Optimalisatie van jouw bedrijf

Wil jij ook graag een gestructureerd overzicht van jouw goederen of diensten dat dient als basis voor het verder optimaliseren van jouw bedrijf? Ik pas ook graag mijn grondige research toe op jouw assortiment of diensten. Dan is Sherlock Jenny op zijn best, al zeg ik het zelf 😉

Lees hier welke andere werkzaamheden ik naast product management uit jouw handen kan nemen. Neem vrijblijvend contact met me op om te sparren over de mogelijkheden. Wie weet tot gauw!

Jen

Misschien vind je dit ook leuk

voordelen Virtual Assistant
Virtual Assistant inzetten? Dit zijn de 10 voordelen!

Ben jij een kleine zelfstandige of werk je voor een stichting of vereniging? Wil je werk uit handen geven waar je zelf niet aan toekomt? Het inzetten van een Virtual Assistant is dan de ideale oplossing. Twijfel je nog? Lees hier de 10 voordelen van samenwerken met mij.

hybride werken
Hybride werken; op ontdekking naar de juiste balans

Hybride werken: we gaan op het werk langzaam weer terug naar het oude, naar hoe het was vóór corona, naar het ‘nieuwe normaal’. Althans, dat is wat ik de afgelopen weken steeds vaker lees en om me heen hoor. Ik merk dat dit me helemaal geen fijn gevoel bezorgt en het houdt me aardig bezig.

Schuiven naar boven