Reflectieverslag 2020

Reflectieverslag
Mijn reflectieverslag waarin ik nog één keer achterom kijk naar 2020. Mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer dat ik combineerde met een nieuwe baan in loondienst en worstelde met Covid-19.

Reflectieverslag

Vandaag had ik mijn jaargesprek bij mijn werkgever, de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik combineer namelijk het ondernemerschap met een baan in loondienst. Voor dit gesprek moest ik een reflectieverslag schrijven. Een mooi moment om terug te kijken op een bijzonder jaar. Bijzonder om verschillende redenen. Het was mijn eerste jaar in dienst van de VU. Het was ook mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer. En het was ook het eerste jaar van… het liep allemaal anders dan gedacht… Covid-19.

Van offline naar online

Het zou een jaar moeten worden waarin ik voor de Vrije Universiteit verschillende activiteiten op de campus zou organiseren voor aankomende studenten. Zo was mijn eerste taak begin dit jaar al direct de voorbereiding van de matchingsdagen die in juni zouden plaatsvinden. Maar al snel werd het anders.

‘Goodbye’ net wennend nieuwe kantoor en collega’s, welkom verplicht thuiswerken, online events en nieuwe communicatiemiddelen. Zoals Zoom (ala Teams, Skype, Google Meet…) met nieuw te verkennen breakout rooms waar je dus als host niet onopgemerkt kan inbreken om collega’s bespieden en online koffiemomenten met het hele team (>25 pp) waar je – als je er dan een keer zin en tijd voor had – uiteindelijk met 1 collega digitaal zat koffie te drinken.

Zo ook Canvas, de digitale leeromgeving voor de VU. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord, maar er ging een wereld voor me open. Canvas staat door Covid-19 voor mij synoniem aan gebruiksvriendelijk en gestructureerd bouwen 😎. De tool waarin ik uiteindelijk programma’s heb opgesteld die normaliter live zouden zijn, maar waar aankomende studenten nu op hun gemak vanuit huis scrollend welkomst video’s konden bekijken, wetboek oefeningen konden doen en zelfs workshops konden volgen. Jammer alleen dat de meeste presentaties niet in één keer goed werden opgenomen, waardoor ik –  met de schone taak om alles te controleren voordat het ‘live’ ging – bijvoorbeeld een hoorcollege rechten van 50 minuten vijf keer heb moeten (af)luisteren (gaaap).

De juiste paden

Het was schakelen, van offline naar online, zeker in een grote organisatie waar de lijnen niet altijd kort zijn en achteraf ook regelmatig bleken te kronkelen. In mijn reflectieverslag gaf ik dan ook eerlijk aan het soms lastig te vinden om in een cultuur die je nog niet eigen bent, waar je de meeste mensen nog niet live hebt gezien, de juiste paden hiërarchisch te bewandelen. En hierbij ook nog met de juiste schoenen (lees toon). Maar ik heb de paden gevonden en de juiste afslagen genomen door mijn eigen schoenen te blijven dragen en op mijn gevoel af te gaan. Want inmiddels weet ik dat ik daar het beste op kan vertrouwen.

Geen woorden maar daden

In mijn reflectieverslag stond ik uiteraard ook stil bij mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer. Dat gevoel van vertrouwen waar ik net over schreef, dat bleef in het ondernemerschap wel even haken begin dit jaar. Zo startte ik 2020 vol goede moed, klaar om kleine ondernemers te ontzorgen op het gebied van marketing en communicatie. Covid-19 bracht me wel kort aan het wankelen, wat een timing! Het ging me ook niet vlot genoeg, maar in het voorjaar kon ik dan toch eindelijk de woorden, die op mijn website prijken aan potentiële opdrachtgevers, omzetten in daden.

En wat een daden! Ze bezorgen mijn opdrachtgevers meer focus op de core business en mij steeds meer plezier en variatie in mijn werk. Zo ben ik bijvoorbeeld voor mijn eerste opdrachtgever, een handelsonderneming, aan de slag gegaan met productmanagement taken. Daar kwamen al snel een paar MKB bedrijven bij die ik ondersteun met diverse marketing en communicatie werkzaamheden. Deze ondernemers zijn ontzettend druk met hun bedrijf, zeer enthousiast en hebben veel ideeën. Aan mij de eer om hier prioriteiten te stellen, structuur aan te brengen en ze te ontzorgen. Zo fijn om te zien hoe blij ze zijn als er een klus weggestreept kan worden van de lijst.  

Daarnaast heb ik ZZP-ers de goede weg opgeholpen met praktische tips, hulp geboden met het maken van een goed format en het standaardiseren van documenten. En om de variatie nog wat op te voeren, heb ik volgende week een eerste afspraak bij een grote bibliotheek met meerdere vestigingen en labels die een strategisch sparringpartner zoeken voor hun communicatieplannen. 

Bouwstenen

Gebouwd heb ik dus zeker dit jaar. Niet alleen in Canvas voor de Vrije Universiteit, maar ik heb ook gebouwd op en aan mijn netwerk. Uit dit netwerk komen al mijn opdrachtgevers van dit eerste jaar zelfstandig ondernemerschap. Met heel veel plezier bouw ik samen met hen verder aan hun organisatie. 

Op naar 2021, ik heb er zin in💪🏻

Jen

Misschien vind je dit ook leuk

voordelen Virtual Assistant
Virtual Assistant inzetten? Dit zijn de 10 voordelen!

Ben jij een kleine zelfstandige of werk je voor een stichting of vereniging? Wil je werk uit handen geven waar je zelf niet aan toekomt? Het inzetten van een Virtual Assistant is dan de ideale oplossing. Twijfel je nog? Lees hier de 10 voordelen van samenwerken met mij.

hybride werken
Hybride werken; op ontdekking naar de juiste balans

Hybride werken: we gaan op het werk langzaam weer terug naar het oude, naar hoe het was vóór corona, naar het ‘nieuwe normaal’. Althans, dat is wat ik de afgelopen weken steeds vaker lees en om me heen hoor. Ik merk dat dit me helemaal geen fijn gevoel bezorgt en het houdt me aardig bezig.

Schuiven naar boven