Thuiswerken met pubers

thuiswerken pubers
Werk jij net als ik in zomervakantie veel vanuit huis en word je vergezeld door pubers in horizontale stand? In deze blog lees je hoe ik het thuiswerken met pubers soepel laat verlopen in de (lange) zomervakantie.

Bijbaan als ober

Thuiswerken is voor mij bijna de norm. Niet alleen als zelfstandig ondernemer, ook voor mijn baan in loondienst. Zeker in de zomervakantie waarin ik bijna geen externe afspraken heb, ben ik veel thuis aan het werk. Als moeder van twee pubers (ze haten dat woord, dus ik moet eigenlijk tieners zeggen..) zie ik dan ook altijd op tegen die lange zomervakanties die ze hebben. Vaak is hun schoolrooster al schrikbarend leeg de laatste twee weken voordat de officiële zomervakantie begint…

En die lege uurtjes brengen mijn ’tieners’ zoveel mogelijk horizontaal door waarbij ze zich graag door hun favoriete ober laten voorzien van ontbijt, fruit, lunch en lekkere tussendoortjes. Die ober heeft alleen nog een andere baan en nog lang geen vakantie.

Thuiswerken met pubers: 5 tips

Mijn pubers hebben bijna 8 weken vakantie waarvan ik er meestal 3 vrij neem en we op vakantie gaan. Die overige 5 weken probeer ik mijn bijbaan als ober (en entertainer) zo goed mogelijk te combineren met het thuiswerken. 

De afgelopen jaren heb ik vooral geleerd me zo min mogelijk te ergeren aan hun passieve horizontale houding. Laat ze maar lekker chillen, zolang ze maar van tijd tot tijd in actie komen. Verder pas ik onderstaande 5 tips toe om het thuiswerken met pubers hier in huis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Vroeg starten

Onze pubers kunnen beter uitslapen dan ik. Ik start mijn werkdag daarom vroeg. Dan ben ik ook eerder klaar en dat betekent dat er tijd is om iets leuks met ze te ondernemen.

Omdat alles tegenwoordig saai of stom is en hun eigen input tot ‘actie’ zich beperkt tot ‘I don’t know’, zijn ze niet altijd meer te porren voor een ijsje halen of zwemmen in de Amstel. En dan maak ik van de nood maar een deugd. Dan is boodschappen doen, iets naar de kleermaker brengen of met de katten naar de dierenarts gaan, een uitje waar ik in de zomer opeens doordeweeks tijd voor heb.

2. Samen l(br)unchen

De lunch, brunch voor de kinderen, probeer ik zoveel mogelijk samen te doen. Gezellig aan tafel, zonder schermen, voldoende tijd en aandacht voor een goed gesprek. Ze zijn immers uitgeslapen en klaar voor wat verticale actie in de vroege middag. 

3. Werk & uitjes verspreiden

In het begin van het coronatijdperk deed ik het, maar toen om mijn werk te combineren met het thuisonderwijs: mijn werkdagen verspreiden over meerdere dagen. Mijn dagen die ik werk voor de VU staan vast, maar de uren die maak als zelfstandig ondernemer kan ik verspreiden over meerdere dagen. Zo kan ik bijvoorbeeld toch een middag met ze naar het strand. 

Daarnaast probeer ik verspreid over de schoolvakantie leuke activiteiten te plannen. Zodoende hebben we iedere week wat leuke uitjes staan waar we naar uit kunnen kijken. Uiteraard probeer ik ze daar actief bij te betrekken en het zo te brengen dat het lijkt alsof ze het zelf bedacht hebben 😉.

4. Meehelpen!

Mijn werk vinden ze maar niets, maar het werk van mijn man is alles behalve saai. Als mijn man tijdens de schoolvakantie nog (steeds) op pad is voor zijn werk, kan hij altijd wel wat hulp gebruiken. Een leuker uitje kan ik niet bedenken voor onze zoon. Onze dochter is ook blij, want dan hebben wij dames het rijk alleen!

5. Holiday apart together

Sinds de kinderen wat ouder zijn, plannen we altijd in de zomervakantie een korte ‘holiday apart together’ break. Mijn dochter en ik gaan chic overnachten in een hotel en natuurlijk shoppen. Mijn man gaat een paar dagen kamperen met onze zoon en op zoek naar hun avondmaal. Glamping versus camping zoals wij het noemen 😉 

Relax modus

Hopelijk kom je met deze 5 tips al een beetje in de relax modus. Fijne zomer én (thuis)werkse!

Jen

Misschien vind je dit ook leuk

voordelen Virtual Assistant
Virtual Assistant inzetten? Dit zijn de 10 voordelen!

Ben jij een kleine zelfstandige of werk je voor een stichting of vereniging? Wil je werk uit handen geven waar je zelf niet aan toekomt? Het inzetten van een Virtual Assistant is dan de ideale oplossing. Twijfel je nog? Lees hier de 10 voordelen van samenwerken met mij.

hybride werken
Hybride werken; op ontdekking naar de juiste balans

Hybride werken: we gaan op het werk langzaam weer terug naar het oude, naar hoe het was vóór corona, naar het ‘nieuwe normaal’. Althans, dat is wat ik de afgelopen weken steeds vaker lees en om me heen hoor. Ik merk dat dit me helemaal geen fijn gevoel bezorgt en het houdt me aardig bezig.

Schuiven naar boven